"אם יהיה נדחך בקצה השמים משם יקבצך ה' אלוקיך ומשם יקחך" (דברים ל', ד')

בני שבט המנשה הוגלו לפני 2700 שנה בתוך עשרת השבטים, בחורבן ממלכת ישראל על ידי סנחריב מלך אשור. מאז, לפני חורבן בית ראשון, לא היה לעם היהודי קשר עם בני עשרת השבטים. הדברים הגיעו עד כדי מחלוקת במשנה, בין ר' עקיבא ור' אליעזר, האם עתידים עשרת השבטים לחזור לחיקו של עם ישראל (סנהדרין י', ג').

בחסדי ה', זכינו בדורנו לנס קיבוץ הגלויות, ועתה בשנים האחרונות שבים ומתגלים גם עשרת השבטים, העולים לארץ וחוזרים לעם ישראל. בני המנשה מגיעים ממחוזות מניפור ומיזוראם בהודו, שם, בכפרים נידחים ביערות, הם שמרו על המסורת לפיה הם בני שבט מנשה שהוגלו מארץ ישראל. בפיהם נישאים שירים עתיקים על ירושלים העשויה זהב, ועל אחיהם יהודה שישיב את שבותם.

בשנת תשע"ה פנתה עמותת 'שבי ישראל', העוסקת בעליית בני המנשה וקליטתם, אל ישיבת מעלות, בבקשה שתסייע בקליטת 25 משפחות בעיר מעלות. הישיבה, הרואה חשיבות לסייע בקיבוץ גלויות, החליטה להירתם למשימה הלאומית החשובה. לשם כך, הישיבה פועלת במספר תחומים:

שילוב בני המנשה במסלול ההסדר

בעבר, נוער בני המנשה התגייס לתפקידים עורפיים בלבד, בשל פערי השפה, התרבות, והקושי המנטלי. כמו כן, נערים רבים הדרדרו מאד מבחינה רוחנית במהלך שירותם הצבאי.

ישיבת מעלות החליטה לשלב את נוער בני המנשה במסלול ההסדר, מתוך הבנה ששילובם עם הבחורים הישראלים יסייע להם לקלוט את השפה, להשתלב טוב יותר בחברה הישראלית, והכל מתוך חיבור לתורה.

בשנת תשע"ו התגייסו לראשונה שני תלמידים בני מנשה, לשירות קרבי במסגרת ההסדר, יחד עם חבריהם לספסל הלימודים בישיבה. השירות יחד עם החברים מהישיבה מעניק לתלמידים בני המנשה מסגרת תומכת, העוזרת לאתגרים הנלווים לשירות הקרבי כעולה חדש. השירות המשמעותי בצה"ל נותן לעולים החדשים מפתח כניסה להשתלבות מלאה בחברה הישראלית. מאז, לאור ההצלחה, בכל שנה מתגייסים בני המנשה הלומדים בישיבה יחד עם חבריהם לשיעור, עד היום התגייסו תלמידים בני מנשה עם חבריהם לחטיבות גבעתי, גולני, נח"ל, ולהנדסה קרבית.

כיום לומדים בישיבה 53 בחורים מבני המנשה. מתוכם, עשרה בחורים לומדים לימודי הוראה בישיבה יחד עם חבריהם הישראלים, ורואים עצמם מנהיגים רוחניים בקהילה. תלמידים אלו מתגוררים במקומות שונים ברחבי הארץ: צפת, עכו, בית שאן, עפולה, נצרת עלית, קריית ארבע, מגדל העמק ומעלות, והדוגמא האישית שהם מציגים מהווה מודל לחיקוי עבור בני הקהילה.

כחלק מהקושי של בני המנשה, בהודו ובישראל, ללמוד תורה בשפתם, תלמידי הישיבה מבני המנשה פיתחו בסיוע הישיבה, לראשנה בהיסטוריה, אפליקציה של דברי תורה ב"קוקית" (שפת בני המנשה). התלמידים כותבים בעצמם את התכנים, ומפעילים את האפליקציה, שמאפשרת גם שליחת שאלות לרב יהודה קוך, בוגר הישיבה, ורבה של קהילת בני המנשה במעלות. יחד, תלמידינו מאירים את אורה של תורת ארץ ישראל עד הודו.

מדרשה לבנות המנשה

מתוך הבנת הצורך לדאגה גם לבנות הקהילה, בשנת תשע"ז הקימה הישיבה מדרשה לבנות המנשה – מדרשת בנות בלהה ע"ש בלהה הברמן ז"ל. המדרשה ממוקמת במעלות, ומשלבת לימודי קודש עם לימודי מקצוע, שיאפשרו לתלמידות להיקלט כראוי בישראל.

במדרשה לומדות, בתנאי פנימייה, 30 בנות ממניפור ומיזוראם. אם הבית במדרשה, לאה, מסייעת לבנות, יחד עם רבנית המדרשה, טלי קוך. במדרשה מלמדות מורה למתמטיקה, לעברית ולאנגלית. כמו כן, מספר בנות כבר החלו את לימודן במקצועות גרפיקה ממוחשבת וסייעות בגנים.

מאז הקמת המדרשה, השקיעה הישיבה גם בתחום השידוכים בקרב הקהילה. ב"ה המאמצים נושאים פרי, ונערכו כבר חתונות רבות, בהן של זוגות מתלמידי הישיבה ובנות המדרשה. חלקן אף נערכו בחדר האוכל של הישיבה, שהוסב לאולם אירועים.

פרנסה בכבוד

לצערנו, בעליות קודמות, וגם בעליות מקרב בני המנשה, עולים רבים סיימו את לימודי העברית באולפן, ויצאו מיד לשוק העבודה ללא שום השכלה. הם יצאו לעבוד בעבודות מזדמנות, בלי לרכוש מקצוע, מהפחד שלא יוכלו לפרנס את משפחתם בזמן הלימודים. מציאות זו גרמה למשפחות רבות קשיים כלכליים גדולים, הובילה למצב בו ההורים נאלצו לשהות שעות ארוכות מחוץ לבית כדי לפרנס, מה שהביא להידרדרות של הילדים והנוער – חברתית ורוחנית.

מצב זה הביא את ראש הישיבה ליזום פרוייקט, בו אחד מההורים במשפחות של בני המנשה יצא ללימודים של שנה במקצועות cnc (חריטה ממוחשבת) או אלקטרוניקה עדינה. במסגרת הפרוייקט הישיבה תומכת כלכלית בעולים שיצאו ללימודי מקצוע, ומשלבים לימודי ערב פעמיים בשבוע בתכנית בית מדרש בישיבה.

התמיכה במשפחות מתבצעת על ידי מתן מלגה חודשית בסך 1800 ₪ (באמצעות שוברי מזון). הפרוייקט נבנה לאחר פגישה עם בעלי מפעלים בגוש תפן ומעלות אשר הביעו נכונות להעסקתם של בוגרי התכנית. במקצועות אלו נדרשת עבודה של 9 שעות ביום, מה שיאפשר להורים להגיע בשעות סבירות לביתם ולפקח על חינוך ילדיהם.

לשמחתנו, 31 עולים מבני המנשה הסכימו לצאת ללימודים, בזכות מתן התמיכה והמלגות שחילקנו להם מדי חודש. בשנת תשע"ז סיימו העולים את הלימודים, וכיום 28 מהם מועסקים במקצועות שלמדו ומתפרנסים בכבוד. לאחר שנה מסוף התכנית אף אחת מהמשפחות לא הייתה רשומה במחלקת הרווחה בעיריה (שלא כמו בכל העליות הקודמות). אנו מאמינים שמוטב למצוא מלאכה ליהודי, מאשר לרדוף אחריו כל החיים עם סלי מזון של שרותי הרווחה וקרנות החסד.

לאור ההצלחה הגדולה, נפתחה קבוצת לומדים נוספת, ללימודי הנדסאים ל-19 עולים מבני המנשה. לשמחתנו, אותם 28 עולים שסיימו את הלימודים, והשתלבו בתעסוקה, תרמו 50 ₪ בחודש לטובת הלומדים החדשים. אנו שמחים על כך שמאנשים נתמכים הם הפכו לכאלה שמסוגלים לתת!

לתרומה מאובטחת לפרוייקט קליטת בני המנשה

דילוג לתוכן